Choď na obsah Choď na menu
 


2% z daní

Milí rodičia, starí rodičia, priatelia,..

 

zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento príspevok pre Vás v praxi neznamená žiadne výdavky navyše. Ide o daň, ktorú by ste inak museli odviesť do štátneho rozpočtu. Môžete ju však premeniť na dar, ktorým podporíte našu materskú školu.

Základné informácie potrebné k poukázaniu 2%:

Obchodné meno alebo názov - Slovenská rada rodičovských združení Rodičovské združenie pri Materskej škole

Sídlo - Limbová 4, 917 02  Trnava

Právna forma - Občianske združenie

Identifikačné číslo prijímateľa (IČO/SID) - 17319617/1307

POSTUP KROKOV PRE ZAMESTNACOV

  • Požiadajte vo svojej mzdovej učtárni o vyplnenie tlačiva "Potvrdenie o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti za rok 2015".
  • Z tohto Potvrdenia si viete vypočítať:
    a)   2% z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať, ak ste v roku 2015 neboli dobrovoľníkom, alebo dobrovoľnícky odpracovali menej ako 40 hodín.

b) 3% z Vašej zaplatenej dane, ak ste v roku 2015 odpracovali dobrovoľnícky minimálne 40 hodín a získate o tom Potvrdenie od organizácie/organizácií , pre ktoré ste v roku 2015 dobrovoľnícky pracovali.

  • Vyplňte tlačivo "Vyhlásenie o poukázaní sumy zodpovedajúcej 2% (3 %) zaplatenej dane za rok 2015" (suma musí byť minimálne 3 eurá).
  • Obe tlačivá, pošlite/doručte na daňový úrad, podľa Vášho bydliska (termín doručenia: najneskôr 30.4.2016). Prípadne ich odovzdajte u pani učiteliek v triede, tlačivá za Vás zanesieme na príslušný daňový úrad

Obe tlačivá POTVRDENIE i VYHLÁSENIE (už s vyplnenými našimi údajmi) sú k dispozícii u pani učiteliek, respektíve na nástenke v šatni.

 

POSTUP KROKOV PRE DAŇOVNÍKOV – FYZICKÉ OSOBY PODÁVAJÚCE DAŇOVÉ PRIZNANIE

·  Vypočítajte si:

a) 2% z Vašej zaplatenej dane – to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať, ak ste v roku 2015 neboli dobrovoľníkom, alebo dobrovoľnícky odpracovali menej ako 40 hodín.
b) 3% z Vašej zaplatenej dane, ak ste v roku 2015 odpracovali dobrovoľnícky minimálne 40 hodín a získate o tom Potvrdenie od organizácie/organizácií, pre ktoré ste v roku 2015 dobrovoľnícky pracovali.

  • Minimálna výška poukazovaného podielu sú 3 eurá. V daňovom priznaní pre fyzické osoby sú uvedené kolónky na poukázanie 2% z dane v prospech 1 prijímateľa.

  • Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania (zvyčajne do 31.3.2016) na Váš daňový úrad (podľa Vášho bydliska) a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.

  • Ak ste poukázali 3 % z dane, povinnou prílohou k Daňovému priznaniu je aj Potvrdenie o odpracovaní minimálne 40 hodín dobrovoľníckej činnosti.

 

POSTUP KROKOV PRE PRÁVNICKÉ OSOBY

Právnická osoba môže poskytnúť 2% zo svojej zaplatenej dane v prípade, ak v lehote na podanie daňového priznania (v roku 2015 alebo do podania priznania v roku 2016) daruje finančné prostriedky najmenej vo výške zodpovedajúcej 0,5% zaplatenej dane daňovníkom, ktorí nie sú založení alebo zriadení na podnikanie a to na účely ako pri poskytnutí 2 %.

Dar môže byť poskytnutý rôznym neziskovým organizáciám, nie je viazaný pre prijímateľa 2 %, ktorého si právnická osoba vybrala pre poukázanie 2%.

V prípade, ak právnická osoba neposkytne dar, môže darovať 1,5 % zo zaplatenej dane (minimálne 8 eur).

V daňovom priznaní pre právnické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 2% z dane v prospech troch prijímateľov (IV. časť priznania). Pokiaľ ste si vybrali viac ako troch prijímateľov, vložte do daňového priznania ďalší list papiera ako prílohu.

Riadne vyplnené daňové priznanie je potrebné doručiť v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania na Váš daňový úrad (zvyčajne podľa Vášho sídla) a v tomto termíne aj zaplatiť daň z príjmov.

 

Všetkým prispievateľom ďakujeme.